Dzika Chata

Kontakt Zawoja Podryżowana 2035
tel. (033) 877 66 00
fax (033) 877 60 67
www.dzikachata.com
e-mail: karczma@styrnol.pl
Ilość miejsc: 250

Opis

Regionalna karczma Dzika Chata stoi przy głównej drodze biegnącej przez Zawoję - największą polską wieś położoną u północnych podnóży Babiej Góry (1725 m npm) będącej najwyższym wzniesieniem Beskidu Wysokiego. Jest to ciekawe, historyczne miejsce. Przysiółek, gdzie wzniesiono karczmę, nosi nazwę Podryżowana. Wiąże się ona z pracą przy wyrębie tutejszych lasów, które to zajęcie było jeszcze wiek temu ważnym Źródłem dochodu dla mieszkańców Zawoi. Ryza to rodzaj drewnianej rynny niwelującej częściowo stok, którą niegdyś transportowano w dół ociosane z gałęzi pnie w dolinę. Koło karczmy stoi jedna z najstarszych w Zawoi kapliczek przydrożnych pochodząca z początku XIX wieku, kryjąca wewnątrz ciekawą drewnianą figurę Matki Bożej, a w najbliższej okolicy trzy międzywojenne pensjonaty o typowej letniskowej architekturze.

Karczma to prawdziwa ozdoba tego naturalnego mini-skansenu. Jej właściciel, Witold Budzowski, rozmiłowany w tutejszej kulturze ludowej, wzniósł ją w oparciu o tradycyjne budownictwo Górali Babiogórskich zamieszkujących wieś. Za wzór posłużyły mu materiały zgromadzone przez wybitnego etnografa, nieżyjącą już prof. Annę Kutrzebę-Pojnarową, opublikowane między innymi w wydanej w 1931 roku w Krakowie książce Budownictwo ludowe w Zawoi. Budynek ma zgodne z babiogórskim budownictwem proporcje, sylwetkę i detale jak: drzwi, okna, wyłożona kamieniami sień. Oparte o dawne wzory jest też wyposażenie wnętrza. Jeżeli dodać do tego tutejsze regionalne potrawy, obsługę w ludowych strojach babiogórskich i grającą kapelę, wizytę w karczmie można potraktować jak miła i ciekawą podróż w czasie.

Nazwa karczmy także nie jest dziełem przypadku. Styrnol to w babiogórskiej gwarze Sternal czyli popularny tu trznadel (Emberiza citrinella), niewielki podobny do wróbla ptaszek o brązowym grzbiecie w wyraźne jaśniejsze kreski, długim, rozdwojonym na końcu ogonku i skrzydełkami o żółtawych obrzeżeniach widocznych zwłaszcza podczas lotu, bohater ludowych przyśpiewek i legend. Według nich pilnuje ukrytych skarbów, a wiosną, w Niedzielę Palmową, wydobywa je z podziemnych schowków na słońce, by przeschły.

Historia karczmy zaczęła się 1 lipca 1998 roku, kiedy to w niewielkim domu Państwa Budzowskich w Zawoi Wilcznej rozpoczęła pracę restauracja Regionalna Jadło pod lipami będąca pierwszym w Zawoi punktem gastronomicznym oferującym potrawy regionalne. Istnieje ona nadal i cieszy się dużym powodzeniem. Zachęcony tym właściciel postanowił zbudować regionalną karczmę z prawdziwego zdarzenia. Rozpoczęte w 2003 roku prace zostały zakończone jesienią 2004 roku. W przyszłości Styrnol będzie nie tylko perełką inspirowanej ludowym budownictwem architektury i lokalem, gdzie można spróbować regionalnych dań, ale także znajdzie się tu miejsce na galerię twórczości ludowej i nieprofesjonalnej, regionalne imprezy, koncerty itp. Odnowiona została też stojąca obok kapliczka.

No i wreszcie regionalne potrawy. Szereg z nich pochodzi z tradycyjnego jadłospisu tutejszych mieszkańców, inne bazują jedynie na miejscowych produktach. W przeszłości pod Babią Górą podstawą gospodarki była hodowla owiec, kóz i bydła dostarczająca przede wszystkim nabiału: mleka, serów, masła. Uprawa nieurodzajnej ziemi dawała głównie owies i ziemniaki, trochę kapusty, grochu i bobu. Las zapewniał jagody i grzyby, potoki - ryby. Codzienne jedzenie było skromne złożone głównie z potraw przyrządzanych z owsianej mąki, ziemniaków, kapusty. Pasterze przebywający od maja do końca września na hali jedli nieomal wyłącznie owczy ser - bundz, oscypek, bryndzę, pili żentycę.

Mięso jedzono tu jedynie od święta. Zdecydowanie najlepiej wiodło się zbójnikom, a baraninę gotowaną w słodkim mleku nazywano tutaj wręcz zbójnickim mięsem i uważano za przysmak. Im też nie brakowało trunków: gorzałki, wina, araku.W Styrnolu można spróbować wielu tutejszych specjałów, a wśród nich kwaśnicę czyli rodzaj kapuśniaku, placki ziemniaczane z gulaszem, chleb ze smalcem i inne. Takimi potrawami delektowali się zamożni gazdowie, bacowie, zbójnicy. Jest więc w jadłospisie kulasa z maślanką okraszana skwarkami, oscypek po juhasku, grzybionka czyli zupa grzybowa z chlebem, żur po zawojsku z białą kiełbasą, ziemniakami, jajkiem i chlebem, flaki po gazdowsku, babcyna miska czyli kaszanka z ziemniakami i zasmażaną kapustą, ryby: jaworzyńska, kupiecka, po pańsku i wiele innych ciekawych potraw.

Informacje dodatkowe

Wesela organizuje przyjęcia weselne

Lokalizacja

Zawoja Wilczna, Zawoja
Zawoja Podryżowana 2035, 34-222

Szczegóły ogłoszenia

Id Ogłoszenia: 21
Wyświetlony: 11138
Wygasa: 2017-11-30 05:00:00

Komentarze